MDT Fysioterapia | Relaxion
hieronta, fysioterapia, työhyvinvointi, shindo, kaarina, juiceplus, OMT-fysioterapia, faskiakäsittely, valmennus, shindo-ohjaus, ryhmänohjaus, työhyvinvointipalvelut, alaraajafysioterapia, littoinen, äitiysfysioterapia, faskia, urheilufysioterapia, manipulointi, Piikkiö
18082
page-template-default,page,page-id-18082,page-child,parent-pageid-17071,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
McKenzie menetelmä® Mekaaninen Diagnostisointi ja Terapia® (MDT) on kansainvälisesti tunnettu tutkimus- ja hoitomenetelmä, jonka fysioterapeutti Robin McKenzie Uudesta Seelannista kehitti erityisesti selkäranka ja raajakipujen tutkimiseen ja hoitamiseen. Tämä menetelmä on ollut fysioterapeuttien käytössä maailmanlaajuisesti jo yli 30 vuoden ajan.
MDT terapeutit on koulutettu tutkimaan ja diagnostisoimaan kaikkia tuki- ja liikuntaelimistöön liittyviä alueita. Tämä tarkoittaa, että MDT tutkimisperiaatetta voidaan soveltaa rangassa, nivelissä tai lihaksissa esiintyvien ongelmien arvioimisessa.
MDT on ajatusmalli, johon terapeutit ja potilaat maailmanlaajuisesti luottavat ja jota he käyttävät. Se perustuu potilaan opettamiseen ja aktiiviseen osallistumiseen selkä-, kaula- ja raajaongelmia hoidettaessa. Tämä on ehkä yksi eniten tieteellisesti tutkittu fysioterapian menetelmä.
Menetelmän keskeinen piirre on potilaan tutkiminen – turvallinen ja luotettava tapa määrittää tarkka diagnoosi ja vasta sen jälkeen tehdä asianmukainen hoitosuunnitelma. Kalliit tutkimukset, kuten esimerkiksi MRI (magneettitutkimus), ovat usein tarpeettomia. Sertifioitu MDT terapeutti voi nopeasti arvioida potilaskohtaisesti sopiiko tämä menetelmä juuri tälle potilaalle.
Perimmiltään MDT on monipuolinen (kattava) lähestymistapa, joka perustuu selkeisiin perusperiaatteisiin, joiden avulla, jos ne kunnolla ymmärretään ja niitä noudetaan, voidaan saavuttaa erittäin hyviä hoitotuloksia.
Tutkiminen
Aluksi MDT terapeutti haastattelee potilasta ja kerää yksityiskohtaista tietoa oireiden laadusta ja käyttäytymisestä. Sinua pyydetään tekemään tiettyjä liikkeitä ja lepäämään tietyissä asennoissa. Potilasta tutkittaessa suurin ero muihin tutkimusmenetelmiin verrattuna on toistettujen liikkeitten käyttö yhden testiliikkeen sijasta. Oireiden käyttäytyminen ja liikelaajuuden muuttuminen toistoliiketestauksessa antaa terapeutille tietoa, jonka perusteella hän voi luokitella ongelmasi.
Luokittelu
Jokainen alaryhmä kuvaillaan sille tyypillisen oireiden käyttäytymisen mukaisesti. Tämä selviää määrättyjen mekaanisten testien avulla, joita voivat olla tietyt toistetut liikkeet tai pitkäkestoiset asennot. MDT menetelmän avulla potilaat voidaan kattavasti luokitella kolmeen alaryhmään. Pieni joukko potilaita, joita ei voida sijoittaa em. ryhmiin, kuuluu ryhmään MUU. Tähän ryhmään kuluu vakavasta patologiasta johtuvat vaivat, ei-mekaanisesta syystä johtuvat ongelmat, krooniset kiputilat jne.
Hoito
Tutkimuksessa saatujen tietojen pohjalta terapeutti ohjaa potilaalle tiettyjä harjoituksia, oikeita rangan kuormitusasentoja sekä neuvoo mitä asentoja tulisi tilapäisesti välttää. Jos ongelma on mekaanisesti vaikeampiasteinen, voi pätevä MDT terapeutti käyttää apuna manuaalisia tekniikoita ongelman korjaamiseksi, niin että pystyt jälleen jatkamaan itsehoito-ohjelmaasi. Tavoitteena on antaa mahdollisimman tehokasta terapiaa mahdollisimman vähillä vastaanotto-käynneillä. Hoito-ohjelma, jota voi itse toteuttaa viisi-kuusi kertaa päivässä lyhyellä aikavälillä on suurella todennäköisyydellä tehokkaampaa kuin hoito, jonka terapeutti toteuttaa yksi – kaksi kertaa viikossa. Hoidon painopiste on potilaan omassa aktiivisessa hoitoon osallistumisessa. Näin voidaan vähentää vastaanottokäyntien määrää, säästää aikaa ja rahaa. Useimmat potilaat voivat onnistuneesti hoitaa itse vaivansa kunhan ovat saaneet tarvittavaa tietoa ja ”työkaluja” itsensä hoitamiseksi.
Ennaltaehkäisy
Opittuasi kuinka voit itse hoitaa nykyistä oiretta, saat samalla tietoa miten vähennät mahdollista oireen uusiutumisriskiä. Jos oireet uusiutuvat, voit reagoida niihin nopeammin ja kontrolloida niitä tekemällä turvallisia ja tehokkaita harjoituksia. Toistuvia oireita voi ennaltaehkäistä paremmin itsehoitomenetelmillä kuin passiivisilla hoidoilla.
Koulutettuja MDT terapeutteja on maailmassa 36 eri maassa. Koska harjoitusten valinta pohjautuu potilaan tarkkaan tutkimiseen, on tärkeää, että löydät itsellesi sertifioidun tai diplomin suorittaneen MDT terapeutin.