Kotikuntoutus on asiakkaan kotona tapahtuvaa ennaltaehkäisevää kuntouttavaa toimintaa, jossa keskiössä on ikäihmisen yksilölliset toiveet ja tarpeet. Kotikuntoutuksessa käytetään hyödyksi asiakkaan ja hänen omaistensa olemassa olevia voimavaroja ja kotiympäristön tarjoamia mahdollisuuksia.
Käytännössä kotikuntoutus on asiakaslähtöistä toimintaa, jossa otetaan huomioon asiakkaan fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky. Kuntoutuksessa keskitytään vahvistamaan toimintakykyä muun muassa lihasvoima-ja tasapainoharjoittelulla, liikkuvuus-ja kävelyharjoitteilla, sekä muisti-ja kognitioharjoittelun avulla.
Kotikuntoutusprosessi aloitetaan ensikäynnillä, jossa kartoitetaan laajasti asiakkaan toimintakykyä ja toimintaympäristöä haastattelemalla, sekä erilaisin mittarein ja arviointilomakkein. Ensikäynnillä laaditaan asiakkaan kanssa yhteistyössä kuntoutussuunnitelma, joka pohjautuu asiakkaan toiveisiin ja tavoitteisiin. Kotikuntoutukseen voi tulla joko lääkärin lähetteellä tai ilman.
Kokonaisvaltaisella ja tehokkaalla kotikuntoutuksella pystytään hidastamaan ikääntymiseen liittyvää toimintakyvyn heikkenemistä ja tukemaan ikäihmisten mahdollisuutta elää itsenäisesti pidempään kotiympäristössä.