Kokemuksia faskiamanipulaatiosta
Relaxionin faskiaan erikoistuneina fysioterapeutteina toimivat Antti Rintamäki ja Miika Väisänen.
Faskiamanipulaatio
17113
page-template-default,page,page-id-17113,page-child,parent-pageid-17071,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_right,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Faskiamanipulaatio

Faskiamanipulaatio (FM) on Italialaisen fysioterapeutin Luigi Steccon kehittämä menetelmä tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen/ kipujen hoitoon. Menetelmässä hoidetaan faskia- eli sidekudosta tarkkojen pisteiden kautta, jotka sijaitsevat lihasten päällä tai nivelten alueella.

Pisteet muodostavat kehossa suoria sekä spiraalimaisia liikeketjuja, jotka yhdistävät kehon eri osia toisiinsa. Tämän vuoksi ongelman aiheuttaja saattaa olla huomattavan kaukana itse oirealueesta. Faskian rakenne on erilainen kehon eri osissa, mutta karkeasti voidaan sanoa, että se on hyvin vahvaa ja tiivistä kudosta, jota ei voida venyttää. Toiminta perustuu kerrokselliseen rakenteeseen, jossa faskiakerrokset liukuvat toisiinsa nähden lihasten jännittyessä.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että 30 prosenttia lihasjännityksestä siirtyy sidekudoksia (faskiaa) pitkin muualle kehoon ja 70 prosenttia jänteisiin, joka tarkoittaa että sidekudoksella on merkittävä vaikutus liikkeen ja voiman tuotossa. Toinen mielenkiintoinen huomio on, että faskiasta on löydetty runsaasti hermopäätteitä, jonka vuoksi sillä on vaikutusta liikkeen ja asentojen aistimiseen. Lihaskalvo on siis eräänlainen koko kehon kattava aistinelin. Faskian toiminnan häiriintyessä liukuliike kudoskerrosten välissä heikkenee paikallisesti, erilaisista syistä johtuen. Syitä voivat olla mm. kirurgiset operaatiot (arpikudos), ylirasitus tai  liian vähäinen liike (immobilisaatio, kipsi). Tämä paikallinen jäykkyys tai liukumisen puute aiheuttaa liiallista venytystä nivelen alueella oleville hermopäätteille, joka aistitaan joko kireytenä, jäykkyytenä tai kipuna. Menetelmää voidaan käyttää kaikissa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmissa.

Ongelmia, voivat olla mm:

  • pitkittyneet kiputilat, joihin ei ole löytynyt selvää syytä
  • leikkausten jälkitilat
  • rasituksen jälkeinen kipu
  • leukanivel- ja purentaongelmat
  • nivelkivut
  • päänsärky
  • iskias -tyyppiset oireet
  • säteilykivut ilman selvää hermoärsytystä
  • jännekivut

Hoito aloitetaan haastattelulla, jonka tarkoituksena on selvittää taustalla olevat ongelmaan mahdollisesti yhteydessä olevat tapahtumat. Tärkeitä tietoja ovat mm. operaatiot ja leikkaukset, vanhat vammat, aikaisemmat kiputilat, jotka eivät enää vaivaa. Tämän jälkeen valitaan kehonosa/osat, joista ongelman tutkiminen aloitetaan. Valittuun niveleen tehdään liiketestit, joiden avulla arvioidaan faskian toimintaa liikkeessä.

Tämän jälkeen suoritetaan palpaatiotesti (tunnustelu käsillä), jossa etsitään rajoittuneita/ huonosti liikkuvia pisteitä/ kohtia faskiasta. Yhdellä hoitokerralla käsitellään maksimissaan 8 pistettä. Käsittely aiheuttaa jonkin verran kipua ja on tyypillistä, että pisteissä esiintyy kosketusarkuutta muutaman päivän ajan käsittelyn jälkeen ja joskus myös mustelmia. Hoidon jälkeen liiketestit suoritetaan uudestaan, joiden avulla arvioidaan hoidon tuloksellisuutta. On suositeltavaa tehdä kehoa huoltavia liikkeitä hoidon jälkeen. Liikeideoita saat fysioterapeutiltasi.

Relaxionin faskiahoitoihin erikoistuneina fysioterapeutteina toimii Iiris Leskinen, Samu Kaukoranta ja Minna Vilponen.